MÄKIAHON JUUSTOLAN RUOKAOHJE
Ainekset – Lintujen keittäminen:
- 1-2 kanaa tai broileria
- Vettä
- 2 sipulia
- 2 porkkanaa
- Pala selleriä
- 2 tl suolaa / 1 l vettä
- 20 valkopippuria
- 20 maustepippuria
- 2 laakerinlehteä
Viillokin kastike:
- 1½ rkl voita
- 3 rkl vehnäjauhoja
- n. 5 dl keitinlientä
- Ripaus suolaa ja valkopippuria
- 1 dl kuohukermaa
- ½ sitruunan mehu
Ohje:
1. Pane huuhdotut kanat tai broilerit kattilaan ja lisää kylmää vettä sen verran, että ne peittyvät.
2. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja kuori syntynyt vaahto pois.
3. Lisää kattilaan kuoritut, paloitellut kasvikset sekä mausteet.
4. Anna lintujen kiehua hiljalleen kannen alla kypsiksi. Kanoja keitetään noin 2-3 tunnin ajan ja broilereita sen sijaan 30–40 minuuttia.
5. Nosta kypsät linnut liemestä ja paloittele ne luuttomiksi. Siivilöi lämmin keitinliemi kastikkeen tekoa varten ja kuori sen pinnalta rasva pois liemen jäähdyttyä.
Kastike:
1. Kuumenna voi kattilassa ruskistamatta.
2. Lisää jauhot voisulan sekaan sekoittaen. Anna seoksen kiehahtaa.
3. Lisää keitinliemi vähitellen koko ajan hyvin sekoittaen. Jatka sekoittamista, kunnes kastike sakenee ja nestettä on lisätty riittävästi.
4. Anna kastikkeen kiehua hiljalleen vähintään 10 minuuttia.
5. Mausta kastike suolalla, pippurilla ja sitruunan mehulla sekä lisää kastikkeen joukkoon paloitellut linnun palat ja kerma. Sekoita ja kuumenna.