Suomalainen lammastalous

Suomalainen lammastalous

Suomalainen lammastalous (Lammasyhdistys.fi

  • Suomessa on noin 1300 lammastilaa, joista noin puolet ovat päätoimisia lammasyrityksiä. Eniten lammastiloja on Varsinais-Suomessa ja Pohjois-Pohjanmaalla. 
  • Isoimmilla lammastiloilla kasvatetaan jopa 700-800 eläintä. 
  • Suomen alkuperäisrotuja ovat suomenlammas, kainuunharmas ja ahvenanmaanlammas. Muita maassamme kasvatettavia tuontirotuja ovat texel, dorset, oxford down, rygja sekä uusimpina rotuina suffolk, ruotsalainen turkislammas, dorper ja itäfriisiläinen maitolammas. 

Lammas tuotantoeläimenä (Lammasyhdistys.fi

  • Lammas on monipuolinen tuotantoeläin; kotimaisesta lampaasta saatava liha on maukasta ja se on vastuullisesti tuotettua. 
  • Lampaat tuottavat lihan lisäksi villaa, turkiksia, taljoja, maitoa ja jalostuseläimiä. Lampaat ovat tehokkaita maiseman- ja ympäristönhoitajia sekä niitä käytetään maatilamatkailussa ja luontohoiva (GreenCare)- toiminnassa. 
  • Suurin osa kotimaisesta lampaanlihasta on alle 1-vuotiaana teurastetun eläimen lihaa. 
  • Lampaille käytetään suomalaisilla tuotantotiloilla antibiootteja erittäin maltillisesti verrattuna ulkomaalaiseen lihantuotantoon. 

Lampaan- ja karitsanlihan kulutus Suomessa (Lammasyhdistys.fi

  • Suomalainen kuluttaja kuluttaa lampaan- ja karitsanlihaa noin 700 grammaa henkilöä kohti vuodessa. 
  • Lampaanlihan yhteiskulutuksesta (lammas ja karitsa) hiukan yli kolmasosa on kotimaista. Karitsan osalta kulutuksen kotimaisuusaste on jotakuinkin 50 prosenttia, eli joka toinen karitsa-annos on kotimaista lihaa. 
  • Lampaan- ja karitsanliha ovat hyviä proteiinin lähteitä, proteiini sisältää kaikki 9 elimistölle tarpeellista aminohappoa. Raudasta suurin osa on hyvin imeytyvää hemirautaa. A-, B-, ja D- vitamiinien lisäksi lampaanlihassa on sinkkiä ja seleeniä. 
  • Suositaan suomalaista – tiedät mitä syöt! 

Logo
Logo
Logo
Logo
Logo
Logo
Takaisin ylös