Keski-Suomen Maaseutugaalassa juhlittiin maaseutua ja palkittiin sen tekijöitä

Keski-Suomen Maaseutugaalassa juhlittiin maaseutua ja palkittiin sen tekijöitä

Teksti: Jenni Tiainen / Sykettä-viestintähanke, JyväsRiihi
Kuvat: Upe Nykänen / JAMK

Viidettä kertaa järjestettävää Keski-Suomen Maaseutugaalaa vietettiin Saarijärven Kylpylähotelli Summassaaressa 8.9.2017. Maaseutugaala saattoi yhteen maaseudun toimijat: maataloudenharjoittajat, yritykset, yhteisöt, organisaatiot ja asukkaat yhdessä juhlistamaan arvokasta maaseutua.

– Idea Keski-Suomen maaseutugaalan järjestämisestä syntyi aikoinaan, kun pohdimme, että maaseutuväkikin ansaitsisi oman juhlan, jossa osoitetaan arvostusta sen tekijöitä kohtaan, kertoi Ulla Mehto-Hämäläinen Keski-Suomen ELY-keskuksesta.
Gaalassa keskisuomalainen osaaminen näkyikin monessa muodossa. Kehittäjätahot ja maaseututoimijat esittelivät juhlavieraille maaseudun monipuolista kehittämis- ja koulutustoimintaa. Maakunnan lähiruokatuottajien osaamista oli hyödynnetty upeasti juhlan tarjoiluissa. Maaseutugaalassa palkittiin myös Keski-Suomen maistuvimmat maaseutuyritykset Jukolan Juusto Oy, Karoliinan Kestikievari ja Komppa-Seppälän tila. Näiden lisäksi gaalassa palkintoja jaettiin myös maatalouden arkea helpottavien käytäntöjen tekijöille ja aktiivisille kylätoimijoille.

Keski-Suomen Maaseutugaala 8.9.2017 / Ulla Mehto-Hämäläinen / Kuvaaja: Upe Nykänen   Keski-Suomen Maaseutugaala 8.9.2017 / Hankkeet ja yhteistyökumppanit esittäytymässä / Kuvaaja: Upe Nykänen

Keski-Suomen Maaseutugaala 8.9.2017 / Juhlavieraita esittelypisteillä / Kuvaaja: Upe Nykänen   Keski-Suomen Maaseutugaala 8.9.2017 / Kakku / Kuvaaja: Upe Nykänen

Maatalouden parhaita käytäntöjä jaettiin

Maaseutugaalassa palkittiin Menestyvä keskisuomalainen nautakarjatila –hankeen Maatalouden parhaiden käytäntöjen -kilpailun voittajat sarjoittain. Kilpailulla nostettiin esille maatalousyrittäjien käytössä olevia työtä helpottavia käytäntöjä muiden tietoisuuteen ja hyödynnettäväksi.
– Käytänteet eivät välttämättä olleet uusia, mutta niiden toteutustapa voi poiketa totutusta. Usein parhaissa käytännöissä ei ole kyse siitä, mitä tehdään, vaan miten jokin asia tehdään, kertoi projektipäällikkö Susanna Lahnamäki-Kivelä. Olemme koonneet kaikki 37 kilpailuun osallistunutta maatalouden hyvää käytäntöä sivuillemme tutustuttavaksi ja käyttöön otettavaksi. Maatalouden parhaiden käytäntöjen joukosta on äänestyksellä valittu jokaisen sarjan voittaja.

Toimintatapojen kehittäminen -sarjan voittajaksi äänestettiin petäjävetisen MTY Kokkilan idea paalilogistiikasta. Hyödyntämällä kuorma-autoa rehupaalien siirrossa, säästetään aikaa, kustannuksia ja pellon painumista. Kuorma-auto-peräkärry –yhdistelmällä kulkeutuu kerralla jopa 50-60 kpl paalia.
Pienet parannukset -sarjan voittajaksi äänestettiin saarijärveläisten Jari ja Heidi Hietasen kehittämä lasten lypsykiskoihin asennettava lasten turvaistuin, joka on oiva keino pitää lapsi mukana navettatöissä turvallisesti.
Tilan yhteistyöverkosto -sarjan voittajaksi äänestyksessä ylsi lähitilojen verkosto, jonka kilpailuun oli ilmoittanut Elina Kivivuori-Halinen Laukaasta. Kolmen nautakarjatilan kesken urakoidaan erilaisia työvaiheita ja tehdään konehankintoja niin, että jokainen tila pystyy niistä hyötymään. Lähitilayhteistyöverkosto lisää viljelijöiden keskinäistä kanssakäymistä ja hyvinvointia.
Työhyvinvointi ja -turvallisuus -sarjan voittaja on saarijärveläisten Jari ja Heidi Hietasen siirrettävät aitaportit, joiden avulla saadaan tehtyä esim. varastoon kuljetusta odottavalle eläimelle tila, josta noutaminen käy sujuvasti.

Keski-Suomen Vuoden kylä 2017 on Viitasaaren Niinilahti

Maaseutugaalassa palkittiin myös Keski-Suomen vuoden kylä, Niinilahti Viitasaarelta. Niinilahti on tunnettu kyläläisten ja kyläyhdistyksen monipuolisesta toiminnasta, etenkin kulttuurin saralla.
– Kylän lempinimi voisikin olla kulttuurilahti, niin ahkerasti kylällä harrastetaan kulttuuria ja tehdään taidetta – talkoilla on toteutettu esimerkiksi ympäristötaideteos “Tuhansien laulujen joutsen”, joka pysäytti monet 4-tien kulkijat kelluessaan pääväylän kupeessa, kuvaili voittajakylää Keski-Suomen kylät ry:n puheenjohtaja Matti Salminen puheessaan.

Niinilahdessa pidetään huolta omista ja vieraista, nuorista ja vanhoista. Yhdessä Niinilahdessa ylläpidetään myös kylätaloa, joka tarjoaa hyvät tilat muidenkin yhdistysten, kansalaisopiston ja seurakunnan toiminnalle. Niinilahdessa osataan tarttua mahdollisuuksiin, hyödyntää hankkeita ja ulkopuolista apua. Suhteet ovat hyvät naapurikyliin, alueen yrittäjiin ja kaupunkihallintoon.

14. valtakunnallinen kylähullu on Matti Hämäläinen

Maaseutugaalassa muistettiin myös valtakunnalliseksi kylähulluksi valittua äänekoskelaista Koiviston kylän Matti Hämäläistä. Hämäläinen on Koiviston kylän kyläpäällikkö, Äänekosken kyläparlamentin puheenjohtaja ja aktiivinen puuhamies. Nyt valtakunnallisena kylähulluna hän toimii oman kylän, kotikunnan, maakunnan ja koko maaseudun pr-henkilönä. Hämäläinen muistutti kiitospuheessaan yhteisöllisyyden voimavarasta ja talkootyön merkityksestä kylillä.
– Yksin kukaan ei ole mitään, tiivisti Hämäläinen ytimekkäästi.

Keski-Suomen Maaseutugaala 8.9.2017 / Menukortti / Kuvaaja: Upe NykänenKeski-Suomen maaseutugaala muistutti meitä jälleen siitä, että elävä maaseutu vaatii monenlaisia toimijoita, ammattilaisia ja aktiivisia tekijöitä.
– Voimme olla reilusti ylpeitä omasta maaseudustamme, arvostaa sen raaka-aineita ja tekijöitä, summasi Ulla Mehto-Hämäläinen.

Maaseutugaalan järjestelyistä vastasi Keski-Suomen ruokaketjun koordinaatio -yhteistyöhanke lukuisten yhteistyökumppaneiden tuella.

Lisää kuvia ja videoita julkaistaan piakkoin Maaseutugaalan sivustolla.

Logo
Logo
Logo
Logo
Logo
Logo
Takaisin ylös