Ajankohtaista

Kylältä kylille, kylähullun tapaan

Alpiini Piiparinen, valtakunnan 14. virallinen kylähullu lähtee kyläkierrokselle

Valtakunnan 14. virallinen kylähullu Matti Hämäläinen alias Alpiini Piiparinen on pähkäillyt elämänmenoa ja hiukan jo kyllästynyt omaan seuraansa. Niinpä hän haluaa lähteä kylille etsimään keskustelua!

Kyläloppari Alpiini Piiparinen on rakentanut itselleen jättimäisen linnunpöntön, jossa on miettinyt maailman menoa. Piiparinen käsittelee tärkeitä teemoja kylien ja yhteisöjen elämästä keskustelun ja oman ajattelun kautta. Häntä katsoessaan ei voi olla pähkäilemättä elinvoimaisuuteen liittyviä kysymyksiä: yhteisöllisyyttä, asenteita, rahaa ja rakkautta.

Tämän esityksellisen luennon nähtyään olo on kuin olisi tullut yleisen saunan lauteilta. On tullut pähkäiltyä omassa pöntössä ja ehkä
jotain myös yhdessä.

VAROITUS! Saattaa sisältää omien aivojen käyttöä.

Kesto noin 40 min + turpakäräjät 30-60 min.
Sisältö on sopiva lapsille mutta teemat on tarkoitettu aikuisille.
Kylähullu vierailee näillä teemoilla myös ilman esitystä.

Pienen katkelman Alpiini Piiparisesta näet ja kuulet  YouTubessa, ole hyvä.

Kylähullun voi tilata Keski-Suomessa omalle kylälle tai tapahtumaan 2.1.2017 – 30.9.2019 välisenä aikana – eikä maksa mitään. Kylähullu vierailee myös maakunnan ulkopuolelle, jolloin tilaaja maksaa kustannukset.

Kylältä kylille, kylähullun tapaan -hanke

Keski-Suomen Kylät ry ja Matti Hämäläinen ovat saaneet rahoitusta, jonka avulla kylähullu voi vierailla keskisuomalaisissa kylissä ja taajamissa kylä- ja asukasyhdistysten ja tapahtumien vieraana.

Hankkeen tavoitteena on herättää kylät ja saada virtaa niihin toimijoihin, joilta toiminta on hiipumassa. Hanke peräänkuuluttaa osallistumista ja korostaa yhteisöllisyyden merkitystä sekä viestittää kylätoimijoille esimerkkien ja kylähulluuden kautta ratkaisumalleja, jotka rohkaisevat kyliä omaehtoiseen toimintaan. Valtakunnan virallinen XIV kylähullu Matti Hämäläinen Äänekosken Koiviston kylältä tuo asiaan uudenlaisen ja luovan lähestymistavan ja asiasisällön. Hanke innostaa kyliä toimimaan ja näkemään oman ympäristönsä ja toimintansa arvon toisilta kyliltä saatujen esimerkkien avulla.

Hankkeen rahoittaa Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto ja Keski-Suomen Ely-keskus. Äänekosken kaupunki on tukenut hanketta myöntämällä välirahoituksen.

Yhteystiedot

  • Matti Hämäläinen matti.hamalainen(at)aanekoski.fi, 040 6739612 TAI
  • Tanja Rämä tanja.rama(at)keskisuomenkylat.fi, 040 5420652
  • Kylähullu Facebookissa

TERVETULOA PROTEIINIPIILAAKSOON!

MIKSI: Proteiinit ovat ihmiselle välttämättömiä ravintoaineita ja Suomi on niiden osalta riippuvainen tuonnista. Suomalaisen proteiinijärjestelmän muutos on väistämätön. Muutoksen kelkasta jäämisen sijaan Jyväskylän seutukunnasta halutaan rakentaa kehittyneen proteiinijärjestelmän edelläkävijä. Uusien innovaatioiden, tutkimustiedon ja verkostojen avulla alueen tuottajat, yrittäjät ja kunnat löytävät uusia ansaintamalleja proteiinitalouden ympäriltä edistäen samalla alueellista kehitystä sekä ihmisten ja ympäristön hyvinvointia.

MITÄ: Sitran rahoittaman Jyväskylän yliopiston Proteiinipiilaakso -hankkeen tarkoitus on mahdollistaa proteiinijärjestelmää uudistavien toimintatapojen löytäminen ja kehittäminen tiedon ja yhteistyöverkostojen avulla. Haemme tuottajia, yrittäjiä ja muita kiinnostuneita osallistumaan proteiinijärjestelmää koskeviin kokeiluihin tai tulemaan osaksi yhteistyöverkostoa. Verkostoon liittyminen ei velvoita sinua mihinkään. Sen avulla saat suoraa tietoa hankkeen etenemisestä sekä yhteyden mahdollisiin yhteistyökumppaneihin.

MITEN: Jos sinulla on koskaan ollut proteiinituotantoa koskeva idea tai haluat olla osa rakentamaamme yhteistyöverkostoa, ilmoitathan siitä meille sähköpostilla (emma.k.kynkaanniemi@jyu.fi) tai puhelimitse (040 8053434). Lisätietoa saatavilla hankkeen nettisivuilta kestavatproteiinit.fi. Hankkeen etenemistä voit seurata myös twitteristä @JYUfood.

Lähiruokaterminaali kiinnostaa

Pohjoisessa Keski-Suomessa on tosissaan lähdetty pohtimaan, miten lähiruoka saataisiin paremmin koottua, jalostettua ja toimitettua eteenpäin yhdestä paikasta. Maanantaina 15.1. Pihtiputaan valtuustosalissa kerääntyi suuri joukko tuottajia, kehittäjiä, ammattikeittiöiden edustajia, päättäjiä ja muiden sidosryhmien edustajia viemään suunnitelmaa seuraavan askeleen eteenpäin. Iltapäivän aikana kuultiin puheenvuoroja logistiikasta, elintarvikelainsäädännöstä, kokeilurahoituksesta ja sivuttiin erilaisia sähköisiä kanavia elintarvikealan toiminnassa. Tarjoilut olivat luonnollisestikin paikallisista raaka-aineista koottu.

Työpajassa jakauduttiin miettimään yleistä lähiruokayhteistyötä, lähiruokaterminaalin mahdollisuuksia, tuotekehitystä ja jatkojalostusta, kuljetuksia ja keittiöiden ja tuottajien yhteistyötä. Kaikissa ryhmissä työskenneltiin konkreettisten lupausten kanssa yhteistyön edistämiseksi. Tuottajat lupasivat tuotteita myyntiin, kun hinta kohdillaan. Keittiöt puolestaan lupasivat ostaa lihaa jalostettuna mm. kuutioksi, suikaleeksi ja jauhelihaksi, kalaa jalostusasteen mukaan, viljatuotteita, marjoja, omenoita, perunoita, juureksia, kananmunia ja sieniä. Kuljetusryhmässä saatiin lupaus logistiikan ammattitaidon käyttämisestä hankkeen hyväksi. Tuotekehitys ja jatkojalostus-ryhmä linkitti toisen paikallisen hankkeen kysymyksen muotoon voisiko sinun tuotteesi olla Pihtiputaan Mummo-tuote? Yleisen lähiruokayhteistyön puitteissa luvattiin järjestää tiloja lähiruoan saatavuuden parantamiseksi, mutta kuka lupauksen teki? Myös tässä ryhmässä tuli lupaus ostaa lähiruokaa ammattikeittiöille. Lähiruokaterminaalin mahdollisuudet-ryhmä pohdiskeli yritystoiminnan kehittämistä, yrittäjyyteen aktivointia ja jatkotoimista sopimista.

Kyllähän näillä ajatuksilla ja yhteishengellä varmasti saadaan ponnistettua projektia eteenpäin yhteistä hyvää kantaen! Hankkeen puitteissa jatketaan selvitystyötä mahdollisista tilaratkaisuista ja selvitetään kustannuksia ja kannattavuuta. Lisäksi on tulossa pientyöpajoja edellisiä aiheita mukaillen. Kaikki aiheesta kiinnostuneet ovat edelleen tervetulleita mukaan! Kurkkaa myös Fb- sivut,  https://www.facebook.com/groups/1615100621862089/ Sinne tulevat myös ajankohtaiset päivitykset työpajoista ja muista kuulumisista.

Kuvat: Kirsti Kaakkurivaara

Maaseutu 2.0 -loppuseminaari 24.1.

Maaseutu 2.0 -hankkeen loppuseminaari pidetään 24.1.2018 klo 12 – 16 JAMKin Biotalousinstituutissa Saarijärven Tarvaalassa (Tuumalantie 17, 43130 Tarvaala).

Ohjelma

Klo 12.00 – 12.15   Tilaisuuden avaus ja alustus, Gilbert Ludwig (JAMK) 

Hankkeen sisäiset tulokset:

Klo 12.15 – 12.45    Metsätietojärjestelmät, Reijo Mykkänen, Bitcomp 

Klo 12.45 – 13.15    Paikkatietojärjestelmät, Sanna Härkönen, Bitcomp 

Klo 13.15 – 13.45    Maatalouden näkökulmat, Jyrki Kataja, JAMK 

Klo 13.45 – 14.15    Kahvitauko

Loppukäyttäjien kokemukset ja näkemykset:

Klo 14.15 -14.45    Taimikonhoitosuunnitelmat, Kalevi Pietikäinen, JAMK

Klo 14.45 – 15.15   K-S Metsänhoitoyhdistys, Jussi Linnala, MHY

Klo 15.15 – 15.45   K-S Metsäkeskus, Raito Paananen, Suomen Metsäkeskus  

Klo 15.45               Jatkohanke-ehdotukset, keskustelu ja loppuyhteenveto

Tervetuloa mukaan kuulemaan tuloksia!

”Pyöräillen piristystä ja hyvinvointia” -opintomatka Ahvenanmaalle 10.–13.7.2018

PAIKAT TÄYNNÄ! Heinäkuussa polkaisemme Ahvenanmaalla kolmen päivän opintomatkan… Tervetuloa mukaan tutustumaan pyöräillen Ahvenanmaan alueen maatalouteen, mm. maitotilaan ja maatalouden liitännäisyrityksiin!

Katso alustava matkaohjelma tästä: Ahvenanmaan opintomatka 2018.

Paikkoja on rajoitettu määrä ja täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittautumiset viim. 31.1.2018 mennessä: Anne-Mari Malvisto, 040 643 2946, anne-mari.malvisto(at)jamk.fi tai Minna Haapakoski, 050 3073066, minna.haapakoski(at)jamk.fi

Matkan järjestää Menestyvä keskisuomalainen nautakarjatila -hanke (MEKA).

Logo
Logo
Logo
Logo
Logo
Logo
Takaisin ylös