Täältä pääset tutustumaan maaseutuohjelmasta rahoitettuihin, Keski-Suomessa toimiviin kehittämishankkeisiin. Kaiken kattavan listauksen Keski-Suomen maaseudun kehittämishankkeista ohjelmakaudella 2014-2020 löydät keskisuomenmaaseutu.fi-sivustolta. Listalla on mukana niin käynnissä olevat kuin jo päättyneet hankkeet.
# Keski-Suomen retkeilyreitit maailmankartalle
Hankkeessa vahvistetaan Keski-Suomen luontomatkailua parantamalla keskeisten retkeilyreittien tunnettuutta, palvelukykyä sekä toimijoiden yhteistyötä.
5E kylät – vähähiiliset yhteisöt
Äänekosken maaseutumatkailuhanke
Auttavat kylät
Auttavat kylät -hanke tukee kyläläisten omaehtoista toimintaa hyvinvoinnin ja turvallisuuden edistämiseksi omalla kylällä. Hankkeessa tehdään kylien turvallisuussuunnitelmia sekä perustetaan ja/tai valmennetaan auttajaryhmiä.
Biokaasuliiketoimintaa ja -verkostoja Keski-Suomeen (BiKa)
Hankkeen tavoitteena on luoda toimintamalli ja liiketoimintakonsepti, joka mahdollistaa biokaasun jakeluasemien syntymisen maaseutualueille.
Buustia yksinyrittäjyyteen!
DigiPelto
Digisti kylässä
Digisti kylässä -hankkeen tavoitteena on lisätä maaseudun asukkaiden hyvinvointia, edistää yhteisöllisyyttä, lisätä digitalisaatiomyönteisyyttä sekä maaseudun vetovoimaisuutta.
Hampun tuotannon ja käyttömahdollisuuksien esiselvitys
Hevosvoimia hevosurheilukeskukseen – Konginkankaan hevosurheilukeskuksen koordinointihanke
Konginkankaan hevosurheilukeskuksen Master Planin pohjalta lähdetään edistämään maneesin rakentamista, luomaan verkostoja, etsimään yrittäjyyttä, rakentamaan hankkeita ja tekemään laskelmia.
Hyvinvointia maatilalta -hanke
Hyvinvointimatkailua yhteistyöllä (HYMY) 1.6.2020-30.9.2021
Idylli – Ilmastotekoja digiajan ympäristössä 1.4.2021-30.6.2023
IGW2019 Yritysryhmä 1
IGW2019 yritysryhmä 2
IkäFarmi -aktivointihanke ikääntyvien farmitoiminnasta kiinnostuneille keskisuomalaisille maaseudun yrittäjille
Ilmastonmuutokseen varautuva viljelijä
Kaivovesikilpailu – konsepti
Kaivovesikilpailusta on tehty toimintamalli eli konsepti, jonka avulla kaivovesikilpailun järjestäminen on nyt helppoa.
Keski-Suomen maaseutuviesti
Keski-Suomen maaseutuviesti–hankkeessa tiedotetaan Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tuloksista, vaikutuksista ja mahdollisuuksista Keski-Suomessa. Lisäksi hankkeessa kootaan Keski-Suomen maaseudun kehittäjiä yhteiseen verkostoon.
Keski-Suomen muotoilun tiedotus- ja aktivointihanke KESMO
KeSmo on muotoilun tiedotus- ja aktivointihanke, jonka tavoitteena on lisätä muotoilun käyttöä keskisuomalaisissa yrityksissä.
Keski-Suomen ruokaketjun koordinaatio -yhteistyöhanke (KEKO)
Yhteistyöhankkeella edistetään Keski-Suomen maaseudun ja erityisesti ruokaketjun toimintaa kokonaisuutena mahdollisimman laajassa yhteistyössä maakunnallisesti ja valtakunnallisesti.
Keski-Suomen ruokaketjun koordinaatio 2 -yhteistyöhanke (KEKO2)
Yhteistyöhanke kehittää ja edistää Keski-Suomen ruokaketjun toimintaa, maaseudun yrittäjyyttä ja imagoa toimialarajat ylittäen kokonaisuutena.
Keski-Suomen ruokaverkosto -yhteistyöhanke (KEVE)
Keski-Suomen ruokaverkosto -yhteistyöhanke kehittää ja edistää Keski-Suomen ruokaketjun toimintaa, maaseudun yrittäjyyttä ja imagoa toimialarajat ylittäen kokonaisuutena.
Kestävän riistatalouden arvon tulouttaminen Suomessa (MMM)
Riistasta saatavan taloudellisen hyvinvoinnin edistäminen huomioiden eri riistatoimijoiden näkökulmat riistan taloudellisen arvon tulouttamisessa.
Kilpailukykyinen keskisuomalainen maaseutu -koulutushanke (KIKE)
KIKE-hankkeessa järjestetään käytännönläheistä koulutusta Keski-Suomen maaseudun mikro- ja pk-yritysten kilpailukyvyn parantamiseksi.
Kohti kilpailukykyistä laatua -yhteistyöhanke
Kohti kilpailukykyistä laatua -tiedotushankkeen tarkoituksena on parantaa Saarijärven-Viitasaaren seudun ja Kaustisen seutukunnan pienten yritysten kilpailukykyä lisäämällä laatutietoisuutta ja -osaamista sekä edistää laatutyökalujen käyttöönottoa yrityksissä viestinnän keinoin.
Kohti laatua -yhteistyöhanke
Kohti laatua -yhteistyöhankkeen tarkoituksena on parantaa Äänekosken, Laukaan, Multian, Uuraisen, Konneveden ja Hankasalmen pienten yritysten kilpailukykyä lisäämällä laatutietoisuutta ja -osaamista sekä edistää laatutyökalujen käyttöönottoa yrityksissä viestinnän ja tiedottamisen keinoin.
Kotitarveviljelyn kehittäminen -hanke
Hankkeella lisätään kuluttajien tietoa kotitarveviljelyn erilaisista mahdollisuuksista. Viljelyn aloittamiseen ei tarvita isoja investointeja tai laajoja maa-alueita, joten viljelymahdollisuus on monen ulottuvilla.
Ruukuissa, lavoissa ja parvekkeilla voi harjoittaa viljelyä ja korjata runsasta satoa. Hankkeessa neuvotaan viljelyn aloittamisessa ja autetaan viljelyssä kohdattujen ongelmien yli.
Hanke lisää yhteisöllisyyttä kylillä ja taajama-alueilla sekä lisää mielekästä, hyvinvointia ja mielenterveyttä lisäävää tekemistä.KOTO -hanke eli Keski-Suomen Maaseudun KOronasta TOipuminen -hanke
Luonnosta yritysryhmähankkeeksi -aktivointihankkeen tarkoituksena on vahvistaa luonnontuotealan kehitystä Keski-Suomessa. Aktivointihankkeessa kootaan vähintään yksi yritysryhmä luonnontuotealan yrityksistä ja/tai yrityksistä, jotka haluavat lisätä luonnontuotteiden käyttöä toiminnassaan. Hankkeen tavoitteena on luoda yhteistyötä yritysten välille ja edistää verkostoitumista yli toimialarajojen.
Kulttuuriympäristö näkyväksi (KYNÄ)
Kulttuuriympäristö näkyväksi -tiedonvälityshankkeella halutaan lisätä yleistä tietoisuutta kulttuuriympäristöstä ja sen arvostusta sekä innostaa maaseudun asukkaita, maanomistajia, viljelijöitä, yhdistyksiä, yrityksiä ja muita toimijoita hoitamaan kulttuuriympäristöä sekä hyödyntämään sitä yritystoiminnassa.
Lähiruokaterminaali
Hankkeen tavoitteena on selvittää, mitkä edellytykset Pihtiputaalle olisi toteuttaa lähiruokaterminaali, joka toimisi lähiseudulla tuotetun ruoan raaka-aineiden jatkojalostus-, pakkaus- ja varastointitiloina lähinnä ammattikeittiöiden tarpeisiin vastaten.
Lammastalouden tuotannontekijät (LaTu)
Hankkeen tavoitteena on hankealueen lammastalouden kehittäminen kilpailukykyä edistävästi, lampureiden osaamisen kasvattaminen liikkeenjohtamisen, lampaiden hyvinvoinnin, tuotantotoiminnan ja teknologian osalta sekä lampureiden oman hyvinvoinnin tukeminen.
Lampaanlihan tuotantoketjun kehittäminen
Hankkeen tavoitteena on kotimaisen lampaanlihan tuotantoketjun tehokkuuden ja vastuullisuuden kehittäminen ketjun sisäistä yhteistyötä parantamalla sekä tuotannosta viestiminen kuluttajille. Tavoitteena on parantaa viestintää, tiedonkulkua ja yhteistyötä koko tuotantoketjun toimijoiden välillä kilpailulainsäädännön sallimissa puitteissa.
Luomuliiketoiminnan kehittäminen Keski-Suomessa -koulutushanke
Hankkeen tarkoituksena on koulutuksen avulla konkreettisesti ja käytännönläheisesti kehittää ja edistää keskisuomalaisten luomutoimijoiden ja luomutoimijoiksi haluavien liiketoimintaa ja yhteistyötä pellolta pöytään.
Luonnontuotteet pakettiin -yritysryhmähanke
Luonnontuotteiden hankintaketjut kuntoon -hanke
Luonnontuotteiden hankintaketjut kuntoon -hankkeen tavoitteena on viedä luonnontuotealaa eteenpäin Keski-Suomessa, edistää alan kasvua ja kehitystä sekä tuoda uusia toimintatapoja ja mahdollisuuksia alan toimintaan maakunnassa. Hankkeen avulla kootaan ja kehitetään luonnontuotealan hankintaketjuja maakunnassa.
Luonnosta lautaselle -koulutushanke (LUOLA)
Luonnosta lautaselle -koulutushankkeen tavoitteena on poimijaorganisaation toiminnan ja luonnontuotealan yritysten toimintaedellytysten ja kilpailukyvyn parantaminen sekä uuden yrittäjyyden synnyttäminen. Hankkeen toiminnan avulla pyritään luomaan positiivista nostetta luonnontuotealalle Keski-Suomessa ja samalla vahvistamaan ja luomaan yhteistyötä Keski-Suomen ja muiden maakuntien luonnontuoteyrittäjien kesken.
Luonnosta tuotteeksi -kehittämishanke
Luonnosta tuotteeksi -hankkeen tavoitteena on tuoda uusien tuotteiden kehittämisessä tarvittavaa tietoa ja käytäntöjä Keski-Suomen luonnontuotealan yrityksille.
Luonnosta yritysryhmähankkeeksia -aktivointihanke
Luonnosta yritysryhmähankkeeksi -aktivointihankkeen tarkoituksena on vahvistaa luonnontuotealan kehitystä Keski-Suomessa. Aktivointihankkeessa kootaan vähintään yksi yritysryhmä luonnontuotealan yrityksistä ja/tai yrityksistä, jotka haluavat lisätä luonnontuotteiden käyttöä toiminnassaan. Hankkeen tavoitteena on luoda yhteistyötä yritysten välille ja edistää verkostoitumista yli toimialarajojen.
Luontolähtöisiä palveluita Keski-Suomesta (LuoKSe)
LuoKSe-hanke on luontolähtöisten palvelujen ja Green Care -toimialan tiedotushanke Keski-Suomessa.
LuontoVoimaa & LuontoHoivaa Keski-Suomesta: Green Care -verkostosta virtaa luontopalveluihin
LuontoVoimaa & LuontoHoivaa Keski-Suomesta -hanke haluaa tuoda laadukkaat keskisuomalaiset luontopalvelut kaikkien saataville ja tietoisuuteen.
Maaseutu 2.0
Maaseutu 2.0 -hankkeessa edistetään digitaalisten tiedonhallintaratkaisujen avulla uusia vuorovaikutteisia liiketoimintamahdollisuuksia sekä kustannustehokkaita tietojen hyödyntämistapoja metsänhoitoon sekä maatalouteen.
Maatilojen muovit kiertoon (MuKi)
Maistuvaa Saarijärven mailta ja mannuilta
Perinne ei elä, jos se ei muutu!
Maistuvaa Saarijärven mailta ja mannuilta -hankkeessa tuotetaan Saarijärvi menu. Menulle luodaan reseptiikka, esittelymateriaalit ja viestintää ruokamatkailun ja lähituotannon mukaisesti.
Hanke tukee verkostoitumista ja yhteisöllistä toimintaa alan yrittäjien ja toimijoiden kanssa. Sisältö toteutetaan paikallisista, laadukkaista ja puhtaista raaka-aineista. Menu ja materiaalit ovat käytettävissä kaikilla ruoka-alan toimijoilla. Hankkeen toisena osapuolena toimii Saarijärven Museon ystävät ry.
Maistuvaa Saarijärven mailta ja mannuilta -hanke on oleellinen osa tärkeässä maaseudun matkailun kehittämisessä, jossa säilytetään perinteitä, kulttuurihistoriaa ja tuodaan niitä nykyaikaan ruokamatkailijoiden saataville. Menussa otetaankin huomioon elämyksellisyys menneisyydestä, tästä hetkestä ja tulevaisuudesta.
Tämä on kulttuuriteko!
Marjamaat
MataDigi – Maatalouden digitaaliset verkko-opetusaineistot yrittäjille
MataDigi -hanke on digitaalisiin tiedonvälitysmalleihin keskittyvä tiedonvälityshanke, jossa maatalousyrittäjien kanssa kokeillaan erilaisia verkko-opetusaineistoja ja malleja.
Matka maatilalle yritysryhmähanke
2021 vuoden aikana toteutettava yritysryhmähanke, jonka tavoitteena on edistää siinä mukana olevien yritysten liiketoimintaa ja verkostoitumista sekä luoda uusia tuotteita yhdessä määriteltyjen laatukriteerien mukaisesti.
MATKAILUKALASTUSTA JA ELÄMYKSIÄ! –yritysryhmähanke
Keski-Suomen ohjelma- ja matkailupalveluita tarjoaville yrittäjille suunnatussa yritysryhmähankkeessa kehitetään yhdessä matalan kynnyksen kalastus- ja elämyspalveluita, joiden avulla voidaan palvella kattavammin sekä nykyisiä asiakkaita, mutta myös täysin uusia kohderyhmiä.
Matkalla kalaan
Tuodaan näkyville uusia eri kohderyhmille suunnattuja ansaintamalleja matkailukalastuksessa sekä autetaan palveluntuottajia ja sidosryhmiä tunnistamaan matkailukalastuksen liiketoimintapotentiaali.
Menestyvä keskisuomalainen nautakarjatila (MEKA)
MEKA -hankkeen tehtävänä on tarjota alkutuotantoon ja yrittäjien hyvinvointiin liittyvää koulutusta keskisuomalaisille maatalousyrittäjille.
Menestyvä keskisuomalainen nautakarjatila (MEKA)
MEKA -hankkeen tehtävänä on tarjota alkutuotantoon ja yrittäjien hyvinvointiin liittyvää koulutusta keskisuomalaisille maatalousyrittäjille.
Metsäinen menu -yritysryhmähanke
Vuosien 2021 ja 2022 aikana toteutettava yritysryhmähanke, jonka tavoitteena on luoda paikallisten yrittäjien kesken keskisuomalainen aamiaismenu, jota voidaan tarjota hotelleille ja ravintoloille valmiina tuotevalikoimana. Tuotteille pyritään luomaan vahva laatubrändi.
Metsästysmatkailun arvopotentiaalin tulouttaminen
Metsästysmatkailun arvopotentiaalin tulouttaminen -hanke on Jyväskylän ammattikorkeakoulun toteuttama valtakunnallinen hanke.
Osaava farmari
Päämäärätietoisesti uutta liiketoimintaa Pohjoiseen Keski-Suomeen (Pämä)
Hankkeen tavoitteena on välittää tietoa erilaisista maaseudun liiketoimintamalleista pohjoiseen Keski-Suomeen, aktivoida alueen yrittäjiä luomaan uutta liiketoimintaa, luoda uusia yrittäjien verkostoja sekä kokeilla ja rakentaa toimintamalli maatilojen liiketoimintatiluskierroksille.
Päijänne Brändiksi
Päijänne Brändiksi -hankkeella vahvistetaan ja edistetään Päijänteen alueen kestävää ja vastuullista toimintaa ja selvitetään edellytyksiä hakea Unescon biosfääristatusta.
Päivä Farmilla
Hankkeessa jatketaan ikääntyvien maatilapäivätoimintamallin jatkokehitystä. Hankkeessa kehitetään ja lisätään eri toimijoiden välistä yhteistyötä sekä tuotteistetaan kunnista nousevien tarpeiden pohjalta eri asiakaskonsepteja osaksi jo kehitettyä maatilapäivätoimintamallia. Asiakaskonsepteja testataan ja arvioidaan yhteistyömaatiloilla usean kunnan alueella Keski-Suomessa.
Riistatalouden liiketoimintamallien aktivointihanke
Aktivointihankkeessa luodaan rakenne riistatalouden ammattimaiselle hyödyntämiselle ja autetaan eri osapuolia hyödyntämään riistan liiketoiminta-arvoa oman toimintansa näkökulmasta.
Saarijärven-Viitasaaren seutukunnan reittiverkoston virittäminen
Saarijärven-Viitasaaren seutu on tunnettu upeasta järviluonnostaan. Esiselvityshankkeen päätavoitteina on seutukunnallisen reittiverkoston virittämisen kautta ottaa askel kohti yhtenäisempää aluetta, ja laatia yhteinen kehittämissuunnitelma luonnossa liikkumisen ja luontomatkailun edistämiseksi.
Suomalaisella elämäntavalla maailmalle (SuoMa)
Suomalaisessa maaseudussa on monia luonnon ja kulttuurin elementtejä, jotka kiinnostavat varsinkin keskieurooppalaisia matkailijoita. SuoMa-hankkeessa kehitämme maaseutumatkailun markkinointia ja tuotteita yhteistyössä kahden eri alueen matkailuyrittäjien kanssa.
Sydämen asialla
Sykettä
Sykettä lisää ja monipuolistaa maaseutuohjelman viestintää Keski-Suomessa.
Sykettä2
Sykettä 2 –hankeeessa tiedotetaan Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tuloksista, vaikutuksista ja kansainvälistymiseen liittyvistä mahdollisuuksista Keski-Suomessa. Lisäksi hankkeessa kootaan Keski-Suomen maaseudun kehittäjiä yhteiseen verkostoon.
Toivo-tiedonvälitys
Hankkeen tiedonvälitystyön tavoitteena on parantaa keskisuomalaisten maatilojen kilpailukykyä ja elinkelpoisuutta.
Tulevaisuuden tekijät
Hankkeessa otettiin nuoret mukaan kotiseudun kehittämiseen ja vahvistettiin nuorten positiivista kotiseutukuvaa alueesta paikkana, joka tarjoaa mielekkään mahdollisuuden asua, elää ja tehdä töitä.
VALMO esiselvityshanke 1.3.2019-30.9.2019
Valmo on muotoilun tiedotus- ja aktivointihanke, jonka tavoitteena on lisätä muotoilun käyttöä keskisuomalaisissa yrityksissä.
Value: Keski-Suomesta vapaaehtoismatkailun kärkimaakunta
Value-hankkeen tavoitteena on aktivoida ja elävöittää Keski-Suomen maaseutua kehittämällä uutta matkailumuotoa sekä samalla tukea maaseudun kansainvälistymistä.
Vientivalmiuksien kehittäminen Saksan markkinoille – Internationale Grüne Woche IGW2019
Hankkeessa kehitettiin elintarvike- ja matkailutoimialan yritysten vientivalmiuksia Saksan markkinoille 1.6.2018-30.9.2019 välisenä aikana.
Villa tuotteiksi -yritysryhmähanke
Virtaa vientiin ja verkostoihin (VVV)
Virtaa vientiin ja verkostoihin luo edellytyksiä verkostoitumiseen ja kansainvälistymiseen edesauttamalla maaseutumatkailutoimijoiden yhteistyötä kansainvälisissä verkostoissa sekä myynti – ja jakelukanavissa.
VisitKapee-yritysryhmä 1.6.2018 – 31.5.2020
Hankkeen tavoitteena on osallistuvien yritysten liikevaihdon kannattava kasvattaminen verkostoitumalla, tuotteistamalla sekä markkinointi- ja myyntiyhteistyöllä. Yritysryhmähankkeeseen osallistuvat yritykset pystyvät kehittämään, markkinoimaan ja myymään laadukkaita kalastus- ja elämyspalveluja huomioiden koko vuoden eri sesonkien luomat mahdollisuudet.
Wolmar
Wolmar selvittää ja levittää tietoa yhdistysten ylläpitämistä toimitiloista sekä edistää toimijoiden osaamistasoa ja toiminnan laatua. Tiedon avulla pienimuotoiset paikallistoiminnan toimitilat säilyvät ja kehittyvät.
YTY – Yrittämisen ja työnteon uudet kanavat -hanke