Lähiruoka tutuksi kilpaillen ja maistattaen

Lähiruoka tutuksi kilpaillen ja maistattaen

Kilpailijakolmikko käymässä läpi kisatapahtumia.

Teksti: Riikka Soikkala, JAMK
Kuvat: Piia Kykkänen, JAMK

Maaseutu kaupungissa -lähiruokapäivä järjestettiin Jyväskylässä Kauppakeskus Sepässä lauantaina 8.9.2018. Ohjelman huipennus oli leikkimielinen lähiruokakokkauskisa. Kisaamassa olivat JJKn toimitusjohtaja Caius Forsberg, vuoden 2018 MasterChef -voittaja Marjut Koiranen sekä Lehtolan tilan yrittäjä Arja Kaunikkila-Laurikainen. Tuomaroinnista vastasivat Keski-Suomen Keittiömestarit ry:n puheenjohtaja Anne Rantanen ja Keski-Suomen maa- ja kotitalousnaisten toiminnanjohtaja Eeva-Liisa Kivimäki. Kilpailun värikkäitä käänteitä väritti entisestään juontaja Mikko Kalliola.

Marjut Koirasen graavisärki-sienisalaattiruisleipä vei voiton.

Kilpailu käytiin teemalla ”Hemmotteluiltapala rakkaalle”. Aikaa oli kaksikymmentäviisi minuuttia. Kaikki kilpailijat lähtivät toteutuksessaan eri linjoille. Tuomareiden maisteltavaksi ja arvioitavaksi muodostui kolmen ruokalajin iltapala, härkäpapusalaatti sekä graavisärki-sienisalaattiruisleipä. Voittajaksi tuli Marjut ja jaetulle toiselle sijalle Arja ja Caius.

Tapahtumassa oli esillä myös ruokahävikkiteema. Luonnonvarakeskuksen arvioiden mukaan kotitalouksissa syntyy syömäkelpoista ruokahävikkiä 120–160 miljoonaa kiloa eli noin 20–25 kg henkeä kohden vuodessa.

– Maa- ja kotitalousnaiset kokoavat ympäri maata hävikkiruokapöytiä, jotka havainnollistavat yhden henkilön vuotuista ruokahävikkiä. Näyttely antaa paljon miettimisen aihetta ruuan käytöstä ja omista ruokatottumuksista, totesi Kivimäki.

– On hyvä muistaa, että lähiruoka on samalla ympäristöteko, hän jatkaa.

Tapahtumassa oli myös lähiruokamaistatuksia hunajasta, paahdetuista härkäpavuista, marjamehusta ja juustosta.

Logo
Logo
Logo
Logo
Logo
Logo
Takaisin ylös